Hakkınızda ceza davası açıldıysa sanık sıfatı ile yargılanırsınız. Cumhuriyet savcısı üzerinize atılı suçu ve bu suçun delillerini içerir iddianameyi hazırlar. İddianamedeki delillerin aksini gösteren delillerinizi, varsa tanıklarınızı bildirebilirsiniz. Kamu kurumlarındaki belgelerin getirilmesini mahkemeden talep edebilirsiniz. Duruşmalara katılmanız önemlidir.
Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından sanık veya şüpheli sıfatıyla çağrılmanız halinde bu davete uymaz ve haklı sebep göstermezseniz savcı veya mahkeme hakkınızda zorla getirme kararı veya yakalama kararı çıkartabilir.
Ceza yargılaması sonunda 2 yıl veya daha az süreli hapis cezası ya da adli para cezası almışsanız, bunun için gerekli koşullar oluşmuşsa ve sizin de kabul etmeniz halinde (kabul etmek zorunda değilsiniz) hakkınızda verilen hükmün açıklanmasının 5 yıl süreyle geri bırakılmasıdır. Bu kararın verilebilmesi için daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı mahkûm olmamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca yeniden suç işlemeyeceğinize dair mahkemede bir kanaat oluşmalıdır. Bir zarar söz konusu ise mağdurun veya kamunun uğradığı zararı gidermiş olmanız gerekmektedir. Size verilmiş olan 5 yıllık denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlerseniz veya denetimli serbestlik tedbirine uymazsanız mahkeme ceza içeren hükmünü açıklar. Bu süreyi kasten yeni bir suç işlemeden veya denetimli serbestlik tedbirine uyarak geçirirseniz hiç suç işlememiş gibi kabul edilirsiniz ve dava ve ceza da düşer.
Sabıka kaydı bakımından etkili değildir ve adli sicil kaydınızda görünmez. Sadece hakim ve Cumhuriyet savcılarının görebileceği bir sistemde bu bilgi muhafaza edilir.
Kişi veya bir kuruluş aleyhinde mahkeme önünde hakkınızı arayabilmek için mahkemeye vereceğiniz bir dilekçe ile dava açmanız gerekmektedir. Dava harç ve gider avansını tahsil ettirdikten sonra “yetkili ve görevli” mahkemeye dava dilekçenizi vermeniz ile birlikte davanız açılmış sayılır. Yanlış mahkemeye (yetkisiz ve/veya görevsiz mahkeme) davanızı açmanız zaman kaybı, para kaybı ve hak kayıplarına neden olacağı için bir hukukçudan profesyonel destek alınması oldukça önemlidir.
Boşanma dava dilekçesi yetkili mahkemeye dava dilekçesinin verilmesi ile birlikte açılmış sayılır. Dava dilekçesinde bulunması zorunlu bilgileri yazdıktan sonra dilekçenin açıklama kısmına geçilmelidir. Burada önemli olan açıklamalarınızın özlü ve etkili olması gerektiğidir. Gereğinden uzun, gereksiz ayrıntılar, dava ile ilgili olmayan konu ve ayrıntılar, ilgisiz kişi ve olayların anlatımı, hukuki noktaların atlanarak açıklama yapılması veya gereğinden kısa açıklama yapılması davanıza zarar verecektir. İlgili açıklamalar doğrultusunda hukuki dayanak ve noktalar belirtilerek mutlaka delillendirilmelidir.
Çocuklar, çocuğun yakınları, durumu bilen, duyan, tanık olan veya bilgi sahibi olan herkes müracaat edebilir. Müracaat edilecek yerler şöyledir;
- Okulların rehberlik servisleri, öğretmenleri, okul idarecileri
- Cumhuriyet savcıları
- Karakollar ve Emniyet Müdürlükleri
- Mülki Amirlikler (Valilik, Kaymakamlık, vb.)
- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi
Alo Acil Yardım Hattı 112
Alo Polis İmdat Hattı 155
Alo Jandarma İmdat Hattı 156
Alo Emniyet Hattı 174
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Hattı 411 20 00
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 446 33 52
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 441 81 11
İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi 400 00 14
İzmir Adliyesi B-Blok 332 Numaralı odada çocuk hakları merkezi hukuki destek verebilmekte ve yasal haklar konusunda yardımcı olabilmektedir.