Zimmet suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun millete ve devlete karşı suçlar ve son hükümler başlıklı dördüncü kısmının kamu idaresinin güvenilirliğine işleyişine karşı suçlar başlıklı birinci bölümünün 247. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde hükümlerine göre görevi sebebiyle Zilyetlik kendisine verilmiş olan ya da koruma ve gözetimi ile sorumlu olduğu mali kendisinin ya da bir başkasının zimmetine geçirmiş olan kamu görevlisi beş yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekir. Suçun zimmetin ortaya çıkmamasını sağlamaya dair hileli davranışlar ile işlenmesi durumunda verilecek olan cezanın yarı oranında artırılması gerekir. Kanun hükümlerinde düzenleme bulmuş olan zimmet suçunda malın geçici bir süre kullanılmasından sonra geri verilmek üzere işlenmiş olması durumunda verilecek olan cezanın yarı oranına kadar indirilmesi söz konusudur.
Continue reading “Zimmet Suçu (TCK 247)”Etiket: Ceza Mahkemesi İstinaf
Suçta Tekerrür ve Özel Tehlikeli Suçlular (TCK 58)
Suçlu tekerrür ve özel tehlikeli suçlular 5237 sayılı Türk ceza kanununun ikinci bölümünün güvenlik tedbirleri başlığı altında 58. maddede düzenlenmiştir.
Continue reading “Suçta Tekerrür ve Özel Tehlikeli Suçlular (TCK 58)”Dolandırıcılık Suçu (TCK 157)
5237 sayılı Türk ceza kanununun mal varlığına karşı suçlar başlığındaki onuncu bölümünün 157. maddesinde dolandırıcılık suçu düzenlenmiştir. Kanun hükümlerine göre dolandırıcılık hileli davranış sergileyerek bir kimseyi aldatıp onun ya da başkasının zararına olarak kendisine ya da bir başkasına bir fayda sağlamaktır. Böylelikle hile davranışı ile bir kimseyi aldatıp onun ya da bir başkasının zararını olacak şekilde kendisine ya da bir başkasına fayda sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası verilir.
Continue reading “Dolandırıcılık Suçu (TCK 157)”Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)
Resmi belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun dördüncü bölümünde yer alan kamu güvenine karşı suçlar başlığı altında 204. maddede düzenlenmiştir. Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir. Görevi dolayısıyla düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak bir şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı bir şekilde belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerekmektedir. Bununla birlikte resmi belgenin, kanun hükmü gereği tahsili sabit bir şekilde ortaya kuruluncaya kadar geçerlilik teşkil eden belge özelliğinde olması durumunda verilecek olan ceza yer oranında artırılması gerekir.
Continue reading “Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)”Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanma Suçu (TCK 191)
Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçu 5237 sayılı Türk ceza kanununun üçüncü bölümünün kamunun sağlığına karşı suçlar başlığı altındaki 191. maddede düzenlenmiştir. Bu madde hükmünün başlığı kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın almak, kabul etmek ya da bulundurmak veya uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmaktır. Öyle ki uyuşturucu madde kullanma suçunu düzenleyen madde 191. maddedir. Bu maddeye göre kullanmak için uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın alan, kabul eden ya da bulunduran veya uyuşturucu ya da uyuşturucu madde kullanmış olan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçtan kaynaklı olarak başlatılmış olan soruşturmada şüpheli ile ilgili olarak 5271 sayılı ceza muhakemesi kanunu hükümleri içerisinde yer alan 191.
Continue reading “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanma Suçu (TCK 191)”Hırsızlık Suçu (TCK 141)
Hırsızlık kelime anlamıyla bir başkasının taşınması mümkün olan malını onun isteği ve rızası dışında kendi çıkarı ve yararı için alma durumu olarak tanımlanır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu içerisinde onuncu bölümde mal varlığına karşı suçlar başlığı altında 141. maddede hırsızlık suçu düzenlenmiştir. Mal varlığına karşı suçlar başlığı altında hırsızlık suçuna, nitelikli hırsızlık durumuna, hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi halinde söz konusu olan durumlara, hırsızlık suçunu da daha az cezayı gerektiren halleri, kullanma hırsızlığına ve zorunluluk haline yer verilmiştir. Bununla birlikte mal varlığına karşı suçlar başlığı altında hırsızlık suçunun dâhil olduğu Şahsi cezasızlık sebebi ya da cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplerin mevcudiyeti söz konusudur. Hırsızlık suçunda etkin pişmanlık haliyle tüzel kişiler hakkında güvenlik tedbiri uygulanmasına dair hususların da yer verildiğini söylememiz mümkündür.
Continue reading “Hırsızlık Suçu (TCK 141)”Etkin Pişmanlık
Etkin Pişmanlık Nedir?
5237 sayılı Türk ceza kanununun 36. maddesi hükümleri içerisinde fail konumunda yer alan kişinin suçun icra hareketlerinden gönüllü olarak vazgeçmesi ya da kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını ya da neticenin gerçekleşmesini önlenmesi durumu söz konusu olması halinde teşebbüsten dolayı cezalandırılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak tamamlanmış olan kısmın esasen bir suç oluşturması halinde yalnızca o suça ait ceza ile cezalandırılması durumu gündeme gelecektir.
Continue reading “Etkin Pişmanlık”Tehdit Suçu (TCK 106)
Tehdit Suçu Nedir?
Tehdit suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun yedinci bölümünde yer alan hürriyete karşı suçlar başlığı altında yer bulmaktadır. Bu kanunun 106. maddesinde tehdit başlığı ile açıklanmaktadır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu göre tehdit suçunda bir başka kişinin kendisinin ya da yakınının yaşamına, vücut ya da cinsel dokunulmazlığına dair bir saldırı söz konusu olmasından kasıtla tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bu suç içerisinde yer alan hükümlere Çok güncel bir ekleme yapılmıştır. Öyle ki tehdit suçunun kadına karşı işlenmesi durumunda cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamaz.
Continue reading “Tehdit Suçu (TCK 106)”Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (CMK 231)
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması sanık ile ilgili olarak hüküm olunmuş cezanın belirli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmuyor olması, denetim süresi içerisinde kişinin kasıtlı bir suç işlememesi ve yükümlülüklerini uygun davranması ile birlikte cezanın kaldırılması durumunu meydana getiren kurumdur.
Continue reading “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (CMK 231)”İstinaf Nedir? İstinaf Mahkemesi Nedir? İstinaf Dilekçesi Örneği
Hukukumuzda 2004 yılında 5235 sayılı adli yargı ilk derece mahkemeleri ile bölge adliye mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri hakkında kanun kabul edilmiştir. Bu kanunla birlikte bazı değişiklikler olmuştur. Hukukumuzda bu kanundan önce iki dereceli yargılama sistemi benimsenmiştir. Bu iki dereceli sistemin içerisinde ilk derece ve Temyiz yer almaktadır. 2004 yılında Kabul edilen kanunla birlikte iki dereceli yargılama sisteminden üç dereceli yargılama sistemine geçilmiştir. Üç dereceli yargılama sistemi içerisinde ilk derece, istinaf ve temiz yer almaktadır. 6100 sayılı hukuk muhakemeleri kanunu içerisinde de kanun yolu olarak yeni sisteme yer verilmiştir. Burada önemli bir yenilik ise istinaf kanun yolu ve bu kanun yolunun İşlenmesine olanak verecek olan bölge adliye mahkemeleridir.
Continue reading “İstinaf Nedir? İstinaf Mahkemesi Nedir? İstinaf Dilekçesi Örneği”