Çiftlerin anlaşmazlıklarından ötürü açılan boşanma davalarında taraflar boşanma kararını ortak verebildiği ve boşanma davası hemen sonuçlanabildiği gibi bazen kararın tek taraflı verilebildiği ve sürecin zorlu olduğu görülmektedir. Tarafların isteklerine, maddi durumlarına, iddia edilen sebeplere göre boşanma sürecinin gidişatında fikir ayrılıkları ve farklı talepler olabilmektedir. Buna bağlı olarak boşanma türleri anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
1-Anlaşmalı Boşanma Davası
Boşanmak isteyen tarafların her konuda fikir birliğine vararak, Türk Medeni Kanunu’na uygun Anlaşmalı Boşanma Protokolü hazırladığı boşanma davası türüdür. Anlaşmalı Boşanma Protokolü, tarafların belirlenen hususlarda fikir birliğinde olduklarını beyan etmek adına ortaya koydukları iradenin yazılı biçimidir. Önemle belirtmek gerekir ki, boşanma işleminin gerçekleşmesi için şartların Türk Medeni Kanunu’na uygun olması gerekmekte ve protokol bunun neticesinde hazırlanmaktadır. Örneğin, boşanmak için en az bir yıl evli kalmak şartına uyulmamışsa anlaşmalı boşanma gerçekleşmemektedir.
Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası ücretleri birbirinden farklıdır. Uzun araştırmalar, tanık dinleme, ispat yükümlülüğü gibi etkenlerin olmamasından ötürü anlaşmalı boşanma davası ücreti daha makul seviyededir. Anlaşmalı boşanma davasında fikir birliği olduğundan dolayı, ücret de genel olarak ortak karşılanmaktadır. İsteğe göre maddi durumu daha iyi olan taraf masrafları üzerine alabilir.
2-Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davalarında, anlaşmalı boşanma davalarının aksine genel olarak maddi manevi tazminat talepleri görülmektedir. Kişiler uğradıklarını düşündükleri zarar neticesinde karşı taraftan tazminat talep ederler. Avukat, boşanma dilekçesini ve cevap dilekçesini hazırlayarak karşı tarafın avukatına sunar ve davanın mahkemeye taşınması halinde duruşmaya hazırlanır. Bu süreçte bilgi toplanır ve davanın uzaması sonucunda işlemler çoğalacağından ücretin artması da kaçınılmazdır. Çekişmeli boşanma davalarında yapılan masraflar davayı kaybedenler tarafından karşılanmaktadır.
Boşanma Davası Genel Ücretlendirmesi Nasıl Yapılır?
Boşanma türüne göre masraflı olabilen boşanma davalarında ücreti belirlemek için öncelikle Baronun her yıl düzenlediği ücret tablosuna bakılmalıdır. Daha önce belirttiğimiz gibi elbette yine avukatın çabası, sürecin zorluğu ücreti belirlemede en büyük etkendir.
Boşanma davası işlemleri başlatılmadan önce davanın açılabilmesi için harç yatırılması gerekmektedir. Tüm bunların haricinde boşanma davası ücretini belirleyen diğer faktörler de şu şekildedir:
- Müvekkil ile görüşmelerin uzunluğu
- Bilirkişi raporları
- Çeşitli kurumlar ile yazışmalar
- Delil niteliğindeki belgelerin toplanması