Suçlu tekerrür ve özel tehlikeli suçlular 5237 sayılı Türk ceza kanununun ikinci bölümünün güvenlik tedbirleri başlığı altında 58. maddede düzenlenmiştir.
Continue reading “Suçta Tekerrür ve Özel Tehlikeli Suçlular (TCK 58)”Etiket: Bilişim Suçları Cezaları
İftira Suçu
İftira kelime anlamı ile bir kişi gerçeklik taşımayan olumsuz nitelikte bir durumu bir suçu belirli bir amaç niyetiyle bilerek yüklemektir. Bunu bir başka tabir ile kara çalmak olarak ifade edebiliriz. Bununla birlikte ceza hukuku içerisinde ise iftira bir kişinin kendisinin işlememiş olduğunu bilmesine rağmen bu kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılması veya bir yaptırımının uygulanması amacı güdülerek ihbar ve şikâyette bulunulmasıdır.
Continue reading “İftira Suçu”Hakaret Suçu
Hakaret suçu 5237 sayılı Türk ceza kanunun ikinci kitabı içerisinde yer alan kişilere karşı suçlar başlığı altındaki ikinci kısmın sekizinci bölümü içerisindeki Şerefe karşı suçlar başlığıyla mevcut olan maddeler içerisinde yer bulmuştur. Şerefe karşı işlenmiş olan suçlar kendisine karşı bu suç işlenmiş olan kişinin sahip olduğu manevi varlığını yönelik olası saldırıları önlemeye ve kişilerin şeref hakkını korumaya yarayan suçlardan oluşur. İnsanların sahip olduğu kişilik içerisinde maddi ve manevi olarak bir durumun mevcudiyeti söz konusudur. İnsanın maddi varlığına karşı işlenen suçlar öldürme yaralama gibi maddi varlığa zarar verilmesine önleyen ve buna karşı kişinin Bu suçlara karşı korunmasını sağlayan durumlardır. İnsanın sahip olduğu manevi varlığı koruyan suçlar ise şerefe karşı suçlardır. 5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümleri içerisinde yer almış olan maddi ve manevi varlığı karşı işlenen suçların mevcut olması kişinin her türlü varlığının korunması için önem teşkil eder. Burada konumuz olan hakaret suçu ise manevi varlığın korunmasını sağlayan suçlar içerisinde yer alır
Continue reading “Hakaret Suçu”Bilişim Suçu ve Bilişim Suçlarının Cezaları Nelerdir?
Bilişim Suçu Nedir?
Bilişim Suçu Nedir? Günümüzde teknoloji her geçen gün daha da gelişmektedir. Bununla birlikte herkesin teknolojiyi kullanma olanağı da artmaktadır. Teknolojinin sayılmaz faydalarıyla birlikte kötü güçler tarafından kullanılması durumunda olumsuz yönler ortaya çıkmaktadır. Bu olumsuz yönlerde teknolojinin gelişmesinin yanı sıra teknolojilere erişilebilirliğin artmasının ortaya koyduğu bir sonuçtur. Teknolojiye erişilebilirliğin artması ise bilişim sistemlerine yönelik işlenebilecek suçları beraberinde getirmektedir. Çoğu kez duyduğumuz siber suç ise bir bilişim sistemi güvenliğini, buna bağlı verileri veya bilişim sistemi kullanıcısını hedef alıp bilişim sisteminin kullanılmasıyla işlenmiş olan suçlardır. Siber suçların bir bilişim sistemi olmadan işlenmesi mümkün değildir. Bu ayrıca, onun diğer suçlardan ayıran bir özelliktir. Buradan yola çıkarsak, bilişim suçlarına bilgisayar ve internete özgü işlenen suçlar olarak tasnif edebiliriz. Tabi bu diğer suçların bilişim sistemi kullanılarak işlenemeyeceği anlamına gelmez. Her halükarda diğer suçlarda, bilişim sistemleri kullanılarak işlenebilir Ancak bu onları bir siber suçun yapmaz. Siber suç bir bilişim sistemine izin alınmadan ve hukuka aykırı bir şekilde girilmesi ve bunun sonrasında yapılmış olan bir eylemdir. Bilişim suçlarında hedef bir kişi olabilir. Bu kişinin aleyhine birtakım işlemler yapmak amacıyla suç işlenebilir Bununla birlikte bu kişinin malvarlığı da hedef olabilir. Bunun dışında bir sistemin kendisi de bilişim suçu için hedef olabilir. Burada sistemin kendisi için Sisteme girilip bir verinin silinmesini siber suça olarak örnek olarak verebiliriz. Siber suç kategorisine giren suçlar için ise iletişimi izinsiz izleme ve kaydetmeyi özel hayatın gizliliğine müdahale etmeyi sistemin kullanımını engellemeyi Şifrelemeyi örnek verebiliriz.
Continue reading “Bilişim Suçu ve Bilişim Suçlarının Cezaları Nelerdir?”Bilişim Hukuku
Teknolojinin oldukça ilerlemesiyle birlikte kod ve yazılımlar sayesinde bugün neredeyse her şeyi tek tıkla çözebiliyoruz. Gerek kıyafet seçimi, gerek kredi kartı işlemleri.. Aklınıza gelebilecek her şeyi mağazalara gitmeden ve yorulmadan gerçekleştirmek mümkün. Birbirinden farklı program ve süreçlerle daha da geliştirilen bu dönemin yararları olduğu kadar gereken güvenlik tedbirleri alınmadığı zaman zararları da olabiliyor. Haberlerde bazen denk geliriz ‘’İnternet üzerinden 20 bin liralık borç yaparak 5 kişiyi dolandırdı!’’ gibi başlıklara ve zaman değişip devir tek ‘tık’ devri olunca bu tür konulara yasalarda kayıtsız kalmıyor elbette. Kişilerin bilişim haklarını korumak ve işlenecek suçlara karşı bir sistem oluşturan bilişim hukuku kişilerin hakkını koruyup suç işleyen kişilerin ceza almasını sağlıyor.
Continue reading “Bilişim Hukuku”